Andrew Dyhin z Austrálie zasvětil svůj život snaze vyrobit sýr bez mléka. Jeho volba padla na brambory, se kterými experimentoval celých dvanáct let, až dokázal vypěstovat takzvané čato – čínské sýrové brambory. Ty chutnají a vypadají jako sýr, ale jsou to brambory.
Dyhin zjistil, že brambory se musí po vypěstování oloupat, zkapalnit a poté bez přidání jakýchkoliv ingrediencí zpracovat do bochanů. Ty mohou sloužit jako příloha, nebo se mohou používat pro výrobu dipů a pomazánek stejně jako klasický sýr.
Australan nyní dokáže ze svých sýrových brambor vyrábět vynikající zmrzlinu, kokosový krém nebo pudinkový krém, aniž by použil kapku mléka. Už delší dobu se ale snaží získat investory, aby mohl rozjet výrobu čata ve velkém. Jak ale upozorňuje, jeho cílem není zbohatnout na svém vynálezu. „Chci najít alternativu k velkochovům a intenzivnímu zemědělství. Čato se může dělat z jakýchkoliv brambor, i těch, které by lidé normálně vyhodili. Je důležité si uvědomit, že 25 procent brambor, které se vypěstují, nikdy neskončí na talíři, protože nemají dostatečně pěkný tvar,“ připomíná Dyhin.
Australanovo snažení však už dva roky stojí kvůli penězům na mrtvém bodě. Investory se zatím nepodařilo přesvědčit, že čato je produkt, do kterého stojí za to investovat. Právě proto se snaží, aby se o jeho projektu co nejvíce vědělo, a doufá, že mecenáš se nakonec objeví.